Ku koalícii Smer - SD a HZD sa pre voľby orgánov PSK pridala SNS

28.09.2005 Prešov

Prešov 28. septembra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) sa pridala ku koalícii Smer-sociálna demokracia (SD) a Hnutie za demokratické Slovensko (HZD) pr...
Prešov 28. septembra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) sa pridala ku koalícii Smer-sociálna demokracia (SD) a Hnutie za demokratické Slovensko (HZD) pre voľby orgánov Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove to oznámili krajskí stranícki lídri.

Podľa podpredsedu SNS v Prešovskom kraji Cyrila Leška je spoločný kandidát do volieb predsedu PSK Peter Chudík najvhodnejší. Ich rozhodnutie podporiť ho a pridať sa ku koalícii dozrievalo, ňako povedal, od roku 2004.
Predseda Krajskej rady Smer-SD v Prešove Stanislav Kubánek informoval, že sa dohodli aj na počte mien za jednotlivé strany na spoločnej kandidátke do 62-členného krajského parlamentu. Smeru-SD pripadlo 43, SNS 12 a HZD sedem miest. Konkrétne mená ešte nie sú definitívne známe.
Kubánek tiež povedal, že naďalej prebiehajú rokovania o pristúpení ku koalícii strany Aliancia nového občana (ANO). Jej predošlé vedenie na čele s predsedom Krajskej rady ANO v Prešove a podpredsedom ANO Alexandrom Kovalom rozhodlo o vstupe do tejto koalície. Potom, čo bol Koval vylúčený z ANO za podporu platformy Ľubomíra Lintnera a celá KR sa vyjadrila proti lídrovi ANO Pavlovi Ruskovi, došlo podľa Kubánkových informácií k výmene rokovacieho tímu. Rokovania sa nanovo rozbiehajú. Naopak koaličné rozhovory skončili so Slobodným fórom, ktorého krajskí predstavitelia povedali, že pôjdu do volieb samostatne.
Po dnešnom rozhodnutí sa kryštalizácia koalícii pre voľby orgánov PSK dostala do záverečnej fázy. Nominanta Ľudovej strany - Hnutie za demokratické Slovensko Jána Dobroviča podporuje dovedna sedem politických subjektov vrátane Rómskej občianskej iniciatívy a \"človeka\" Kresťanskodemokratického hnutia Dušana Hrušku Slovenská demokratická a kresťanská únia a Demokratická strana.
 

Vyberte región